Reportaj

“Wuhan, caz-test(…) Vor sa stie cat de mult poate fi pedepsit un oras inainte de a claca  ”. Premonitiile unui scriitor indian

 

de Cristian Botez

Citesc “Narcopolis”, romanul de debut al scriitorului indian Jeet Thayil, publicat in 2012, la Faber&Faber, Londra. O fresca a orasului Bombay in care sunt amestecate povesti tulburatoare, biografii de la marginea unei societati care se consuma lent, un mozaic presarat cu sex, droguri, perversiuni, dependenta, dragoste si Dumnezeu.

In prima parte a romanului lui Jeet Thayl , cateva capitol sunt dedicate unor personaje din comunitatea chineza a Bombayului, toate gravitand in jurul consumului cotidian, masiv de opiu, cu trimiteri, prin evocari la limita oniricului, la ideologia liderului comunist Mao Tze Dung.

Capitolul 6 are un titlu care, in contextul nebuniei mondiale din aceste zile, declansate de epidemia in extindere cauzata de Coronavirus, stupefiaza. “Catre Wuhan”. Wuhan, orasul din China, cu 12 milioane de locuitori,  locul unde au aparut primele cazuri de infectare cu virusul ucigas, focarul de epidemie care inspaimanta lumea.

WUHAN, CHINA – JANUARY 22: People wear face masks as they wait at Hankou Railway Station on January 22, 2020 in Wuhan, China. A new infectious coronavirus known as “2019-nCoV” was discovered in Wuhan last week. Health officials stepped up efforts to contain the spread of the pneumonia-like disease which medical experts confirmed can be passed from human to human. Cases have been reported in other countries including the United States,Thailand, Japan, Taiwan, and South Korea. It is reported that Wuhan will suspend all public transportation at 10 AM on January 23, 2020. (Photo by Getty Images)

Ce scria Jeet Thayil in 2012, in acest capitol: “Wuhanul este un caz-test. Aici se intampla toate: ciuma, revolte fara sfarsit, productivitate in surplus, foame, o uluitoare productie industriala, sfarsitul a tot si toate. Credem ca Beijingul ne foloseste pentru un soi de experiment social. Vor sa stie cat de mult poate fi pedepsit un oras inainte de a claca. Au pus o intrebare sau un set de intrebari interesante(…). De exemplu, cat haos poate resorbi societatea? Care sunt foloasele nebuniei? (…) cat de utila este sansa? Poate imaginatia individuala sa inteleaga ultima plaja, ultimul cantec de pasare, ultimul apus al ultimului cer?(…)”

Premonitii sau coincidente tulburatoare? Trimitere la ceea ce se intampla in aceste zile in Wuhan si la ce se prefigureaza a se intampla in continuare in China si, iata, cu un Coronavirus care sfideaza granitele, in toata lumea. De aici si de acum in colo drumurile sunt deschise oricaror speculatii, oricaror scenarii. Din cele mai sumbre, din cele mai infricosatoare pentru intreaga omenire.

Jeet Thayil s-a nascut la 13 Octombrie 1959, la Kerala, India. Este poet, romancier si muzician. A publicat mai multe romane si volume de poezii, si este castigator al mai multor premii pentru literatura sud asiatica si poezie hindu.

 

Show More

Cristian Botez

Cristian Botez – jurnalist din 1991, presa scrisa, radio, televiziune. Reporter special cotidiane si periodice; reporter de televiziune, realizator si prezentator de emisiuni radio si tv(criminalistica)-B1TV, National TV, Antena 1 TV. Specializat in corespondente de razboi in Orient, Africa Centrala si de Nord, fosta Yugoslavie; mari dezastre naturale-America Centrala, Japonia; investigatii, reportaje speciale, interviuri din toate domeniile. A semnat in Romania libera, Evenimentul zilei, Ziua, Cotidianul, Adevarul, Click!, Timpul, Convergence(Strasbourg). Contact: cristianbotez1965@gmail.com; telefon mobil 0725 650 335

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

We've detected that you're using Ad Blocking software. In order to keep our website free, this site is sponsored in party by advertisements. Please consider disabling Ad Blocker on this website if you enjoyed the content. Thank You