Spionajul militar. Fără milă, iertare sau regrete – confesiunile generalului Stan Petrescu (II). Cum se luptă, de fapt, SBU (Ucraina) și FSB (Rusia). de Cristian Botez

Articolul integral pe impact.ro
După al Doilea Război Mondial secretele bombei atomice au fost furate de către KGB şi GRU.
„Începând cu 1945 nu a mai avut loc nici un război la scară planetară, nici o mare putere nemaifiind implicată într-un conflict care să-i ameninţe existenţa. Totuşi, spionajul nu şi-a pierdut nimic din vigoare: mai întâi în timpul ‘războiului rece’, care a făcut ravagii între anii 1945 şi 1963 şi care a fost teren de încercare pentru acţiunile secrete; apoi, recent, când spionii au fost orientaţi dinspre zona acţiunii politice destabilizatoare spre cea a economiei şi tehnologiei.
Nici nu se terminase bine Al Doilea Război Mondial şi obiectivul atomic american a fost penetrat, iar secretele bombei atomice au fost furate de către reţelele de spionaj ale KGB şi GRU din care au fost descoperiţi câţiva agenţi în SUA şi în Anglia, care au oferit, dacă mai era nevoie, noi dovezi despre agresivitatea serviciilor sovietice; în acelaşi timp, americanii puneau la punct o nouă tehnologie de spionaj şi sporeau numărul misiunilor de fotografiere, deasupra teritoriului sovietic, ale avionului U-2, care zbura la 16 000 de metri altitudine.
Simpla lectură a ziarelor din acea perioadă atestă faptul că spionajul îşi lărgise sfera de acţiune, fără să-şi piardă însă din intensitate. Este utilizat de toate taberele şi aproape de toate ţările; în toată această perioadă au fost formulate liste întregi de nume de spioni demascaţi, spioni sovietici. Deoarece termenii ‘spionaj’ şi ‘spioni’ sunt folosiţi atunci când se face referire la adversari, continuă să se uziteze termenul de contraspionaj”. Manipulare, dezinformare și difuzarea de Fake News și Bad News. „Spuneți-le ce vor să audă” (V. I. Lenin)