Pacientele desfigurate de operații estetice își strigă durerea și caută sprijin în lupta cu medicii care le-au mutilat. de Cristian Botez

Pacientele desfigurate de operații estetice își strigă durerea și caută sprijin în lupta cu medicii care le-au mutilat
de Cristian Botez
Fără îndoială, încă din zorii timpurii ai istoriei omenirii, femeia, frumusețea și farmecele ei naturale au fost cele care au animat, care au dus la perpetuarea speciei, la dezvoltarea umanității în mai toate direcțiile și sub cele mai diverse forme. Frumusețea chipului și a trupului, senzualitatea și seducția femeii au constituit motorul care a pus și care pune și acum în mișcare lumea. În mod benefic, dar și distrugător. Și când zicem distrugător, avem în vedere totul în materie. De la intrigi de palat provocate de curtezane sau prințese și ducese, care au iscat războaie între națiuni, până la vremurile moderne când mișcările feministe și de afirmare profesională din zilele noastre, care au dat naștere unui nou tip de efervescență care anunță, parcă, reîntoarcerea la matriarhat.
De la simțul maternității și fertilității la vanitate și dorința de a parveni
În același timp, canoanele frumuseții, din antichitate și până în prezent, s-au schimbat perpetuu depășind condiționarea geografică, cultural regională sau de rasă. Iar tehnologia, comunicațiile și transportul ultrarapid și intens au condus la amestecarea tipurilor și reperelor în frumusețe. Dacă, în vremurile trecute, frumusețea și seducția, mână în mână, aveau ca substrat exprimarea maternității, a dorinței de a avea urmași, frumusețea fiind un mijloc de a atrage, bărbați și cei mai sănătoși, în timpurile moderne, civilizația tehnologică, prin, mass media, de la reviste de modă și lifestyle, până la televiziune și internet, au dat o nouă valență frumuseții feminine. Motivului și dorinței inițiale de a fi frumoasă și atrăgătoare li s-au adăugat vanitatea și dorința de a avea bani, de a trăi în confort sau chiar în lux, de fi mereu în centrul atenției.
Frumusețe artificială tot mai spectaculoasă, calitate morală în scădere
Toate acestea au dus la crearea unei competiții acerbe între femei. Explozia consumismului, a abundenței și varietății de produse, mâncare și haine, până la mașini și case scumpe ori călătorii în locuri exotice, au sporit ambițiile femeilor. Dar, treptat, s-a instalat și reversul acestui curent. Calitatea umană, morală au scăzut. Disperarea femeilor de a fi tot mai frumoase, tot mai atrăgătoare, de a-și etala și atrage masculii cu bani sau chiar doar pentru distracție, au fost în detrimentul profunzimii și în favoarea superficialității. Și, ca dintr-o dată, femeile au vrut să aibă pielea cât mai întinsă, odată cu înaintarea în vîrstă, buzele cât mai senzuale, cât mai groase, subconștientul spunându-le, metaforic, în mod tăcut, că gura sugerează bărbaților imaginea organului sexual feminin exterior. De asemenea, tot în scop de atragerea bărbaților, femeile și-au dorit să aibă sâni tot mai mari. Sânii, nurii absoluți, care pe vremuri sugereau maternitatea și garanția fertilității. În naceași idee înscriindu-se și alte și alte părți ale corpului femeiesc.
Chirurgia plastică și repartorie, „fabrică” și „service” inclus
Din toată această vânzoleală, amestec de vanitate, dorință de confort, parvenitism, strălucire, superficialitate, un mixt strălucitor, dar aproape golit de valori reale, a apărut o clasă profesională care a profitat din plin. Medicina estetică. Chirurgia plastică și reparatorie. Profesioniști ai corpului uman, enciclopedii vii ale științelor conexe și mânuitori măiaștri ai bisturiului și al celorlalte categorii de instrumental, au înființat cabinete, clinici, au realizat o industrie fantastică, o „fabrică” și un „service” inclus în care corpul femeii a devenit obiect de prelucrare. Și o sursă extraordinară de bani. Cifrele de afaceri din domeniu, la scară mondială, sunt de ordinul zecilor de miliarde de dolari anual. Și o parte proporțională se regăsește și în România. Sute dacă nu mii de clinici de acest gen s-au înființat pe plaiurile mioritice. Clientela, mioarele, ca să păstrăm legătura cu trimiterea la balada „Miorița”, a fost, și mai este, din belșug. Cele care s-au operat, în special vedetele mai mici sau mai mari, care și-au îmbunătățit chipul sau corpul, au devenit agenți de vânzare impliciți. Marketingul de clinică s-a mutat din birourile firmei în paginile și pe copertele revistelor de modă și life-style sau pe platourile studiourilor de televiziune.
Succesul, reușitele în chirurgia plastică reparatorie au făcut această lume una prosperă. Au îmbogățit medici. Au adus bucurie, cel puțin pentru o anumită perioadă, în rândul a zeci de mii de fete și femei.
Totul ar fi fost minunat dacă nu ar fi apărut și, mai apoi, nu s-ar fi repetat pe bandă rulantă, eșecuri în branșă, cazuri de malpraxis. Unele grave, care s-au lăsat cu desfigurări, cu mutilări pe viață, chiar. Și, deși nu este o regulă, multe din aceste cazuri s-a înregistrat la nivelul unor clinici ai căror patroni, de cele mai multe ori aceștia fiind chiar medici, erau, sunt de altă naționalitate decât cea română. Iar zona orientală este una din regiunile de origine ale acestora.
Mesajul care ne-a introdus în subiect
Ideea realizării acestui articol era mai veche. Un mesaj primit în particular din partea unei paciente care a trecut prin experiența nefericită a eșecului unei astfel de intervenții chirurgicale, care s-a vrut a fi una de înfrumusețare, dar care a eșuat, a grăbit demersul jurnalistic. Și reproducem, câteva părți semnificative din acest mesaj.
„Exista un nou curent, cel al operațiilor estetice. Acum se poate și în rate , cu 69 euro pe luna. Pe facebook zeci de reclame cu medici care profesează și au în portofoliu sute de poze cu „înainte” și „după”. În prezent un singur medic poate face mai multe intervenții, majoritatea sub anestezie totală, cum ar fi: augmentare mamară, implant fesier, abdominoplastie, mastopexie, mastectomie, ginecomastie, labioplastie, rinoplastie, blefaroplastie, otoplastie. Și lista poate fi mai lungă(…) Există pe facebook zeci de grupuri de operații estetice, unul al medicului „x”, altul al medicului „y”. În alt grup sunt persoane plătite de medicul „z”. Și tot așa(…)”
Jigniri, blocări, slavă pentru anumiți medici
În continuarea mesajului pe care l-am am aflat și alte aspecte inedite care se petrec pe astfel de grupuri din rețelele de socializare. „Cu un cont de femeie poți avea acces liniștit în orice grup de acest fel. Acolo se dau lupte crâncene pentru superioritate. Și aceste lupte se manifestă sub mai multe forme. De la jigniri, blocări, injurii, până la denigrarea unui medic foarte bun și ridicarea în slăvi a altora. Pentru 1ml de acid în buze sau, pentru câteva ajustări pe ici pe colo, fetele își fac mai multe conturi false și posteaza numai aprecieri, numai cuvinte de laudă, chiar dacă medicul are la activ multe eșecuri. Cum apare un caz de rateu cu poze și dovezi, cum apar imediat postări numai de bine despre medicul „x” sau „y”. Asta pentru ca atunci când cauți „la lupă” numele medicului, postarea negativ să fie cât mai jos. Unele postări nu sunt aprobate dacă sunt negative, comentariile sunt șterse și tot așa”.
Mazărea congelată din magazine, indicator al numărului de operații
„(…)Medicii își pun pacientele să semneze contracte în defavoarea acestora. Acolo sunt multe specificații abuzive. Pacientele, în cazul unui rateu medical, sunt speriate sau chiar amenințate cu despăgubiri enorme, sume de bani pe care ar trebui să le achite medicului(…). Iar acum numitorul comun în branșă este lipsa bonului fiscal, al facturii fiscale, plata numai cash, rar este acceptat cardul. Banii se dau înainte de intervenție, bineînțeles(…). Se știe când medicii au pe liste multe intervenții pentru că dispare din hipermarketuri mazarea congelată. Sună anecdotic, dar chiar așa e! Chiar asta recomandă medicii! Dar nu pentru gătit, ci de pus pe față, în caz de rinoplastie sau acolo unde e necesar după alt gen de intervenție”.
Relatări dramatice ale pacientelor pe grupurile de profil
Reporterul a reușit să pătrundă incognito, prin mijloace specifice gazetărești, într-un astfel de grup al pacientelor care au avut de suferit de pe urma nepriceperii, neinstruirii corespunzătoare, greșelilor sau indolenței medicilor la care au apelat să-și îmbunătățească înfățișarea sau trupul, sub un aspect sau altul. Și iată aici, în acest articol, spicuiri din conversațiile curente dintre paciente, însoțite, în galleria foto impact.ro aferentă articolului de imagini elocvente.
Pacientă: „(…)Doctorul ăsta taie de parcă e orb! Aceste tăieturi estetice ar trebui să fie ascunse, dar pe el în doare în cot. Nu e vorba de cheloidă, e vorba că e într-un loc ascuns(vezi fotografia cu urechea, n.r.). Și ajunge în spatele gâtului. Un profesionist se oprește în spatele urechii! Așa se fac corect operațiile estetice!”. Membru al grupului: „(…)De ce nu-i dați în judecată pe medicii care vă aduc în situația asta? Este malpraxis, în mod evident. Și orice rezultat nefericit trebuie reparat pe cheltuiala medicului! Când se poate. Iar când situația este ireversibilă, trebuie obligat la plata de daune”.
„Medicul mi-a zis că o să arăt horror”
Pacientă: „Acum două zile am avut programare la un „medic” pentru o altă operație estetică. Am renunțat înainte să intru în sală clipă, când mi-a recunoscut că o să arăt horror după operație! Nu mai recomandați medici, dacă știți că au mutilat alte fete! Eu am avut noroc că am plecat acasă, însă altele, săracele, au rămas mutilate!”. „ Pe aceste grupuri toate-s experte în recomandări medicale, recuperarea postoperatorie e despicată în “enșpe” mii de bucăți. Ba nu e medicul ok, ba e malpraxis, ba mai știu eu ce. Le este teamă să vorbească, de aceea se învârt în cerc, sunt prea speriate să facă vreun nume public, dar își scriu în privat una alteia și își plâng de milă. Aș propune un altfel de sindicat unde fetele, femeile să-și unească forțele și să-și facă dreptate”.
Spitalele de stat nu preia cazurile de malpraxis. Pzcientele sunt trimise la medici ncare le-au mutilat
„Dacă o persoană care a trecut prin intervenții estetice nereușite, apelează la serviciile de sănătate publică, în general la spitalele de urgență, aceasta este pusă să aștepte mult și bine sau i se spune din start să ia legătura cu medicul care a făcut intervenția. Sau este refuzată. Nici asta nu e ok. Persoana e pusă pe drumuri de la Floreasca la spitalul de arși și acolo asistenții s-ar băga, însă nu-i lasă medicii. Apoi încep telefoanele la cunoscuți sau cunoscute care au trecut prin așa ceva și, într-un final, reușește să ajungă la un medic de la o clinică privată care să-i poată oferi ajutor. Sunt cazuri unde plăgile se desfac și sunt “închise” cu geluri sau plasturi medicinali. Gelurile se găsesc foarte greu, mai mult online”.
Parte interesantă a pasării pacientelor de la stat la privat constă în faptul că majoritatea medicilor care fac operații estetice în clinici private, chiar proprii, operează chiar la spitalele de stat! Și, iar acest aspect va face cu soguranță oboectul unei viitoare investigații marca impact.ro, trebuie știu că există medici stomatologi care fac tratamente diverse cu acid hialuronic în cabinetele în care ar trebui să se ocupe exclusiv de dinți și măsele!
O pacientă și-a pierdut o parte dintr-o labie în urma unei operații
Iată relatarea victimei într-o relatare dramatică. „Anul trecut, după mulți ani de gândire și căutat recenzii, m am hotărât să-mi fac intervenția de labioplastie. Am ajuns la cabinetul doctorului L. unde am semnat actele, acel contract unde îți scrie toate riscurile. Fiind entuziasmată, ca orice altă persoană care își dorea o intervenție de mulți ani, am spus: nu mi se poate întâmpla chiar mie tot ce scrie aici(e vorba de riscuri, n.r.) După ce am semnat am fost chemată să plătesc. Nu am primit bon! Am crezut ca mi-l va da la finalul intervenției, dar nu l-am primit nici atunci”
„Am început să sângerez. Cusătura se desfăcea de la umflătură”
„(…)După intervenție, domnul doctor mi-a dat oglinda sa mă uit, și mi-a spus ca am un mic hematom și să merg acasă liniștită. Imediat după operație mi-a dat drumul acasă. Au început durerile. De la ora 8 seara pana la 2 noaptea i-am scris în continuu. Partea stângă mi se umflase cât jumătate de pumn. Și se tot umfla, iar domnul doctor îmi spunea ca este ok, să țin punga de mazăre congelată acolo. Până când operația a început să sângereze și să se desfacă cusătura din cauza umflăturii. Am fost la cabinet de urgență(…)”.
Necroză la locul operației
„(…)După care a urmat o săptămâna de chinuri. A intervenit asupra acelui hematom de patru ori in decursul a șase zile. Pe scurt m-a operat pe viu! Aveam dureri groaznice! Am făcut necroza pe partea stanga, iar dânsul spunea că nu este necroză. Până când a intervenit ultima data, iar toată partea neagră, necroza, nu mai era. Dispăruse. Deci in urma acestei intervenții, dânsul mi-a tăiat de tot o parte din labie, care nu va mai crește și nici de reparat nu mai am cum sa o repar prin altă intervenție. Mi-a spus, atunci, că o să mă vindec și că îmi va crește la loc. În urma ultimei intervenții, a patra, am avut dureri de picior și ovar, iar dânsul s-a speriat și m-a trimis sa fac un RMN, pe care tot eu l-am plătit, iar după RMN m-a trimis la alt doctor, pe care tot eu l-am plătit(…).
Medicul a zis că dă banii înapoi doar dacă nu face publică experiența
„Specific ca acel doctor m-a făcut bine. Și doctorul L. și-a dat silința sa “repare ce a stricat”, dar nu pentru mine, ci pentru imaginea lui. Pentru că atunci când mama mea i-a spus că este speriată, el a zis că este mai speriat ca ea. Când l-am întrebat, cât durează să îmi revin, după o lună de chinuri, răspunsul dânsului a fost : nu știu! Asta înseamnă că urmează sa ma operez iar la alt doctor, mai multe ori și la distanțe mari de timp, că să se repare ceea ce a stricat dr. L. I-am cerut banii înapoi pe intervenție, iar dânsul nu a vrut inițial s. mi dea trimițându-mi o factura falsă pe whatsapp. Probabil nu și-a imaginat ca știam că orice factură vine însoțită de chitanță, iar când i-am spus să-mi trimită chitanța sau bonul fiscal a spus că-mi da banii înapoi, dar doar pe baza unui contract. În acel contract era o clauza de 100.000 euro dacă eu divulgam ceva despre aceasta operație și că dânsul nu își asuma nici o vină. Nu am acceptat să semnez si nici banii înapoi nu i-am primit(..). Sunt sigură că există multe fete în aceasta situație. Poze nu pot pune din păcate, pentru ca sunt cu zona intimă, și oricum sunt horror!”
Fetele trebuie să afle dacă medicul la care merg are la activ operații nereușite
„(…)Dar dacă mai este vreo fată care a fost în situația mea, și nu poate vorbi, o sfătuiesc doar să-și facă un cont fals și să lăsați un comentariu cu experiența voastră, pentru ca alte fetele să nu mai meargă la el. Eu în urma consultării unui grup pentru operații, l-am ales pe dr L. pentru că nu am văzut recenzii proaste despre dânsul. Ulterior mi-am dat seama de ce nu sunt recenzii proaste, pentru ca dânsul “se ocupa” de acel grup”.
Pacientele mutilate ezită să reclame medicii
Majoritatea celor care au avut de suferit în urma unor operații estetice ratate și care, nu doar că nu au avut succesul așteptat și dorit, dar care le-au mai și provocat desfigurări sau chiar mutilări grave, inclusiv în zonele intime, ezită să facă plângeri la poliție sau si dea în judecată pe medicii care le-au nenorocit. Pe de-o parte își dau seama că lupta ar fi inegală, deoarece astfel de medici, plini de bani, obținuți, culmea, chiar și în urma unor astfel de intervenții chirurgicale, așa zis estetice, au angajate cohorte de avocați cu faimă, de valoare. Aceasta în timp ce ele, victimele, mai ales după ce și-au dat economiile sau bani împrumutați pe la bănci sau pe la rude, nu ar mai fi în stare să angajeze avocați care să le reprezinte și să le susțină cauza.
Ori dacă se încumetă să se adreseze justiției sau dacă îndrăznesc să ceară să li se returneze banii dați pe o operație ratată, pentru care nu au primit nici măcar bon fiscal sau factură, li se spune, medicii în cauză le spun, că le dau banii doar dacă semnează un contract cu o clauză de confidențialitate de minim 100.000 de euro, prin care se obligă să nu vorbească public despre ce li s-a întâmplat.
Avocați celebri nu vor să se pună rău cu doctorii
Reporterul a încercat și chiar a obținut, într-o primă fază, acordul unor avocați celebri de a vorbi despre aceste lucruri și de a sfătui victimele ce să facă în astfel de situații, dar, ulterior, s-au răzgândit. Probabil,e o supoziție de luat în seamă, nu vor să se audă în târg că au luat apărarea unor sărăntoace, mai mult sau mai puțin, când clinicile de chirurgie plastică reparatorie dispun de fonduri ce pot descuraja elegant orice inițiativă îndreptată împotriva lor.
Solidaritatea medicilor în fața reclamaților
De asemenea, în acest material am încercat să includem și părerea, considerațiile unor medici români renumiți în branșă, care, la rândul lor, au renunțat, mai apoi, la idee. În cazul acestor se poate lua în calcul solidaritatea de breaslă, dar și, din punctul acestora de vedere, inconvenientul, deloc de neglijat, al asocierii numelui lor cu partea hidoasă a acestei meserii. Provocată, desigur, de alți medici, în parte mult mai puțin pricepuți, dacă nu chiar impostori.
Reporterspecial.ro sare în ajutorul victimelor
În schimb reporterul a reușit să obțină promisiunea unor avocați mai tineri, onorabili, experimentați și cu un simț al dreptății nealterat de tentații și interese meschine, de a ajuta, de a sfătui și a reprezenta rezonabil victime ale medicilor ahtiați după bani, care pun pe plan secundar siguranța, sănătatea, și, desigur, interesul celor pe care le-au apărat.
telefon destinat victimelor unor astfel de nefericite intervenții chirurgicale: 0727 881 707
Acest material jurnalistic, devine, astfel, un articol-pilot, menit să deschidă calea unor investigații ample pe acest subiect, următorul episod având să conțină elemente de anchetă, verificate minuțios, plângeri la poliție înregistrate și dovezi ale incompetenței și lăcomiei, tradusă chiar în evaziune fiscală, a unor așa ziși medici specializați în chirurgia estetică.