„Meserie de sinucigași”? Jurnalismul de război. Mic îndrumar de supraviețuire pentru ziariștii de front (Partea a treia) de Cristian Botez

Pericolul real se afla în orașe. Zonele publice, în special cele care erau frecventate de militari ai forțelor armate de intervenție aflate în afara „zonei verzi”, zona asigurată puternic de militari. Mașinile capcană detonau cu o frecvență care ținea în tensiune atât pe militarii aliați cât și populația civilă, deflagrația bombelor din aceste mașini soldându-se, de multe ori, cu zeci de morți și răniți. Inclusiv ziariști.
Îmbrăcați-vă cât mai discret. Fără mărci occidentale
Câteva alte precizări legate de vestimentația pe care trebuie să o purtați în zonele de conflict cu populație majoritar musulmană. Recomand jurnaliștilor care se aventurează în astfel de locuri să nu poarte ținute vestimentare ostentative, cu iz occidental. Sunt de evitat total articolele de îmbrăcăminte cu trimitere la tot ceea ce înseamnă stil militar. Obiecte vestimentare în culori kaki, „camuflaj”, bocancii militari, articole inscripționate cu mărci internaționale, sau cu trimitere la vreo țară sau alta. Bandane personalizate, orice care epatează, care atrage atenția.
Sunt recomandați pantofii tip sport de fabricație neutră, haine „lălâi”, care să aibă culori de genul negru, alb, maron, verde, roșu. Nu ar fi rău, o spun jurnaliștilor care vor să meargă în zone de război din teritorii arabe, să aibă la ei, și să poarte, desigur, un tricou sport al vreunei echipe de club sau de „națională” cu numele unui fotbalist iubit în țara în care se află(articolul integral pe impact.ro)