Reportaj

Incredibila Diana Bastet, celebra metal belly dancer din Ucraina a ales să rămână în mijlocul războiului/Cristian Botez

Incredibila Diana Bastet, celebra metal belly dancer din Ucraina a ales să rămână în mijlocul războiului

de Cristian Botez

Aproape tot ce se scrie despre Ucraina,  de aproape șase luni de când a izbucnit războiul, este despre moarte, distrugeri, atacuri de-o parte și e de alta, ale Rusiei, prin invazie, ale Ucrainei, prin apărare. Orașe bombardate, victime civile, crime de război, de ambele părți, distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de-o parte. Pe de alta, declarațiile belicoase, scenariile geopolitice, sancțiunile impuse Rusiei, efectele cu efect de bumerang asupra economiei Europei și traiului cetățenilor bătrânului continent. Și parcă nimeni nu mai are ochi pentru viața de zi cu zi a ucrainenilor. A celor care , majoritatea dintre ei, încearcă să-ți trăiască viața în plin război. Să supraviețuiască. Să trăiască, pur și simplu, așa cum trăiau înainte. Printr-un reflex al rezistenței în limitele existenței normale. Oameni care, ca peste tot, ca în orice țară neatinsă de ororile războiului, încearcă să trăiască așa cum trăiau pe timp de pace.

Belly dance la marginea războiului

Reporterul REPORTERSPECIAL.RO a fost într-un dialog constant cu o artistă aparte din Ucraina, încă dinainte de declanșarea războiului. Diana Bastet, pe numele ei de artistă, originară și locuitoare a micuțului oraș Summy, din Nord Estul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia, una din cele mai cunoscute dansatoare de belly dance metal din Europa, star în Ucraina.  Diana Bastet este o artistă, o dansatoare de expresie unică, inedită. Belly dancing-ul, dansul din buric, are, după cum bine se știe, origini pur orientale, se practică pe ritmuri, pe muzica orientală și are ca particularități mișcări specifice din bazin, din șolduri, unduiri ale picioarelor și brațelor cu notă distinctă, de o senzualitate aparte, rafinată, purtându-l pe cel care urmărește un astfel de act artistic, pe tărâmuri arabe exotice, îl duce ca prin minune în oaze de vis, învăluite în parfumuri cum doar acolo poți întâlni, sub ceruri înstelate de o puritate de negăsit în zonele ultra civilizate și populate. Și Diana, într-o declarație exclusivă pentru reporterul impact.ro ro, a rezumat întreaga și profunda legătură pe care o are cu acest stil de dans, metal belly dancing. Și asta, în plin război.

Își face singură costumele de spectacol

Numele de artist al ucraniencei, Bastet, este împrumutat din mitologia Egiptului antic, și o reprezintă pe zeița fertilității și a familiei, dar și ca pe protectoarea pisicilor. Dar semnificațiile numelui sunt, de fapt, multiple, incluzând și pe cele care o prezintă ca pe zeița muzicii și dansului. Nimic mai potrivit pentru Diana, care este fericită stăpâna și prietenă, deopotrivă, a unei pisici “fat and fluffy”, grăsane si blănoase, cum o prezintă însăși Diana. Diana Bastet este o artistă, o dansatoare de expresie unică, inedită. Belly dancing-ul, dansul din buric, are, după cum bine se știe, origini pur orientale, se practică pe ritmuri, pe muzica orientală și are ca particularități mișcări specifice din bazin, din șolduri, unduiri ale picioarelor și brațelor cu notă distinctă, de o senzualitate aparte, rafinată, purtându-l pe cel care urmărește un astfel de act artistic, pe tărâmuri arabe exotice, îl duce ca prin minune în oaze de vis, învăluite în parfumuri cum doar acolo poți întâlni, sub ceruri înstelate de o puritate de negăsit în zonele ultra civilizate și populate. Creațiile vestimentare aparțin sută la sută Dianei Bastet. Și nu întâmplător, căci artista, a absolvit cursuri de design interior la Universitatea din Sumy, oraș și regiune, totodată,  situate in Nord Estul Ucrainei, foarte aproape de granița cu Rusia.

Destăinuri pentru IMPACT.RO.

“Sunt Diana. Sunt ucrainiancă și, desigur, părinții mei sunt ucraineni. Foarte tineri. Amândoi aveau 17 ani când m-au conceput. Sunt singurul lor copil, iar numele Diana a fost idea tatălui meu. Și, culmea, s-au despărțit când eu aveam 17 ani. Ei se mutaseră, micuță fiind, într-un orășel din regiune, dar când s-au despărțit am ales să mă întorc în Sumy unde am urmat cursurile universitare, obținând diploma în arta designului interior. Am fost o singuratică în copilărie și adolescență și nu prea am avut prieteni apropiați. M-am retras în lumea mea artistică, petrecându-mi timpul desenând și pictând și ascultând rock. Am avut ocazia, la un moment dat, să mă înscriu la niște cursuri de belly dance. Și asta avea să devină, din acel moment dat, viața mea obișnuită. Sunt singură, nu sunt căsătorită și nu am copii. Sunt doar eu, familia mea și pisica mea grasă și blănoasă pe care o iubesc enorm, și care mă asistă, și, aș putea spune care mă și ajută să-mi fac costumele pentru spectacole, pentru evenimente”. Diana a început să danseze în anul al doilea de facultate. Nu a avut bani suficienți să urmeze cursurile de belly dance,  și o spune chiar ea cu dezinvoltă sinceritate, dar profesorul ei a acceptat-o la ore în regim de part-time.  Potrivit stilului de dans pe care l-a ales, a început să deprindă, până la performanță, dansul oriental din buric, pe ritmuri arăbești, ajungând chiar să predea, ceea ce învățase aproape de excelență, și altor tinere.

Belly dance metal, noul stil de viață al Dianei

Dar, după un timp, a simțit că voia altceva. Ceva deosebit. Și schimbarea,  radicală, inedită, care avea să-i schimbe, s-ar putea spune, total viața de artistă, s-a produs când prietenul ei de atunci i-a arătat un videoclip cu piesa „Season’s United” a trupei de heavy metal Orphaned Land. ”Wow”, a exclamat atunci, entuziasmată Diana. „Sunete orientale și heavy metal! Ce uimitoare combinație”, își amintește Diana. De aproape 12 ani, belly dance metal a devenit stilul de viață al Dianei Bastet. Aproape tot timpul și-l dedică repetițiilor, învățatului și perfecționării continue, coregrafiei, evenimentelor și spectacolelor. Atunci când își creează costumele, se retrage total din viața socială. Își concepe creațiile, deseneză, caută materialele, și le coase, face totul pentru a-i ieși exact minunile pe care le poartă atunci când dansează. Nimic mai elocvent, în acest sens,  decât fotografiile pe care REPORTERSPECIAL.RO le prezintă cu generozitate. De altfel, aparițiile spectaculoase, evoluțiile sale ca artistă metal belly dance, sunt un mixaj senzațional. De dans, costume, muzica în sine, toate susținute, de frumusețea Dianei, total potrivită cu ceea ce face, o combinație irezistibilă de metal rock, foc interior și această inedită fuziune între heavy metal și mișcări de dans tipic orientale perfect adaptate.

Belly dance pe AC/DC și Ozzy Osbourne http://https://www.youtube.com/watch?v=b8nxol5dOsA

În scurtă vreme, frumoasa, senzuala, „gothica” dansatoare din buric, o denumire nu chiar potrivită, dar uzuală, a căpătat renume. Dansurile ei pe ritmurile hard’n heavy, pe muzica unor trupe celebre ca AC/DC(„Thunderstruck), una din preferatele ei, Sepultura(„Teritorry”), Rotting Christ(„Welcome To Hell”), Ozzy Osbourne(„Paranoid”) conturează un repertoriu care ar putea figura pe afișul oricărui mare festival rock. De altfel, Diana a avut o apariție, un recital fulminant la una din edițiile Reuniunii Anuale a Fanilor AC/DC, care are loc cu regularitate în Germania.

Rămân aici, în țara mea

I-am scris Dianei, într-una din zilele acestui nenorocit război, și am întrebat-o dacă e în siguranță. Mi-a răspuns după o zi. „Da. Sunt bine. Eu, familia mea și pisica mea. Deocamdată suntem în siguranță”. După o săptămână de tăcere pe pagina ei de facebook, Diana, cu un deja sesizabil ton de teamă, posta o hartă a Ucrainei, cu regiunea în care locuiește, Sumy, în jurul căreia desenase conturul unei inimi. „Rămân aici, în țara mea, indiferent de ce se va întâmpla”, încheind cu ceea ce avea să devină un strigăt propagat în toată lumea al rezistenței în fața invaziei trupelor armate ale Rusie, „Slavă Ucraina!”.

Diana nu a fugit din calea invaziei

Când trupele ruse se apropiaseră până spre marginea orașului său, o mare parte din locuitori au ales să fugă din fața pericolului.  Oamenii înspăimântați de perspectiva unui bombardament direct, familii întregi părăseau în valuri zona. I-am scris imediat, iar Diana mi-a confirmat ce se întâmpla. „Da, așa este. Se trage, sunt lupte la marginea orașului și o mulțime de oameni fug din calea invadatorilor. Eu, deocamdată, sunt, așa cum ți-am mai scris, în siguranță. Nu am de gând să-mi părăsesc orașul”. Apoi, din nou tăcere pe pagina Dianei Bastet. Pentru câteva zile doar.

Și-a scos la vânzare imaginea

Odată cu extinderea războiului pe tot teritoriul țării artiștii ucraineni și-a suspendat în totalitate activitatea, Acești fiind supuși, ca întreaga populației ucraineană, nu doar unui pericol fizic uriaș din cauza asaltului trupelor rusești, aflându-se și la limita dramatică, ce a mai de jos a subzistenței. Diana Bastet a lansat un apel public cerând ca artiștii din Ucraina să fie sprijiniți. Ea însăși, într-o postare, cum spuneam mai sus, de pe pagina ei de facebook, a anunțat că și-a listat pe contul ei de Etsy, un foarte popular site de vânzări/cumpărări, fotografiile sale profesionale, în costumele de spectacol metal belly dance, realizate la standarde artistice înalte, în diferite formate și suporturi materiale.

Își dorește un spectacol la București

Și speră, lucru exprimat în interviul acordat exclusiv pentru REPORTERSPECIAL.RO, ca după încheierea cumplitului război de cotropire a Ucrainei de către Federația Rusă, și revenirea cât de cât la o viață, dacă nu ca înainte, măcar care să facă posibil continuarea vieții în pace, să-și reia proiectele și activitatea artistică și care a consacrat-o. Și printre aceste proiecte ale sale se numără și un eventual turneu metal belly dance în București și alte mari orașe, așa cum, în calitate de ziarist, i-am sugerat să întreprindă.

 

Show More

Cristian Botez

Cristian Botez – jurnalist din 1991, presa scrisa, radio, televiziune. Reporter special cotidiane si periodice; reporter de televiziune, realizator si prezentator de emisiuni radio si tv(criminalistica)-B1TV, National TV, Antena 1 TV. Specializat in corespondente de razboi in Orient, Africa Centrala si de Nord, fosta Yugoslavie; mari dezastre naturale-America Centrala, Japonia; investigatii, reportaje speciale, interviuri din toate domeniile. A semnat in Romania libera, Evenimentul zilei, Ziua, Cotidianul, Adevarul, Click!, Timpul, Convergence(Strasbourg). Contact: cristianbotez1965@gmail.com; telefon mobil 0725 650 335

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

We've detected that you're using Ad Blocking software. In order to keep our website free, this site is sponsored in party by advertisements. Please consider disabling Ad Blocker on this website if you enjoyed the content. Thank You