Reportaj

Golaneala controlorilor STB. Doi indivizi cu veste STB, care au jecmanit doi studenti, sunt acoperiti de Politie

de Cristian Botez

Ieri seara, in jurul orei 17,30, intr-un troleibuz al liniei 90, doi tineri studenti  au fost busculuati de doi controlori STB, dati jos din vehicul si deposedati de 50 de lei. “Mai bine ii luam pe astia, decat sa va dam amenda”, le-a spus unul dintre ei, un barbat, celalat controlor fiind femeie. “Abia ne urcasem in troleibuz, la APACA. Sau cum ii spune acum. Nu suntem din Bucuresti”, relateaza Paul, unul din tineri. “Urcasem si abia am apucat sa ma apuc de bara, cand un barbat cu o vesta STB, fara sa se prezinte, fara sa-mi arate vreo legitimatie si fara sa aiba vreun ecuson distinctiv la vedere, a blocat aparatul si m-a intrebat de ce nu am vizat cardul. I-am explicat ca abia ma urcasem. Intre timp am ajuns in statie la AFI. M-a tras jos, cu mine coborand si prietenul meu, student ca si mine. Amandoi avem card-abonament, pe care nu am apucat sa le vizam, cum am mai spus, in cele zece secunde de cand urcasem in troleu”. Paul povesteste reporterului, anuntat intre timp de un martor la scena, prin ce a trecut. “Nici unul nu s-a prezentat si nici nu s-a legitimat nici cand am coborat pe trotuar. De fata era mai multa lume , dar nimeni nu a intervenit. Ne-au facut sa le dam 50 de lei spunandu-ne ca asa scapam de amenda. Nu ne-au dat niciun proces-verbal, nicio hartie. Au luat banii si au plecat. Am inteles ca lucrurile astea se intampla frecvent in Bucuresti. Controlorii STB vaneaza in special studenti, in special domnisoare, care sunt din provincie, si fac spagi sau unora chiar le smulg banii si actele din mana”.

Reporterul semnatar al acestor randuri, contactat de un martor, a mers cu cei doi, victime ale golaniei controlorilor STB, la Sectia 22 Politie, pe raza careia a avut loc incidentul. Pus in tema de fapta angajatiilor STB, ca si de prezenta unui ziarist, agentul de serviciu la poarta a chemat un echipaj operativ, care actiona mobil in zona. Politistii solicitati i-au dus pe cei doi studenti, cu o masina inscriptionata cu insemnele Politiei, la Sectia Politie Transporturi, care se ocupa de astfel de cazuri, din Calea Serban Voda. Este vorba de fosta Sectie 25, celebra in anii ’90-2000,  cand care era condusa de comisarul sef Vasile Toma, spaima sutilor si a controlorilor corupti.

Seara tarziu, cei doi a trimis un mesaj reporterului: “Salutare!

Pot spune că am fost degeaba și acoloPentru că au fost de partea lor Și nu i-au interesat

Au spus ca o sa vă vină amenda acasă și să o plătim. Asta a fost tot”.

In cursul zilei de azi cei doi studenti intentionau sa depuna plangere la Politia Capitalei.

De mentionat ca pe site-ul oficial al Societatii de Transport Bucuresti-STB, nu sunt publicate atributiile controlorilor si nici procedura prin care acestia trebuie sa-si desfasoare actiunea de control. Astfel, oameni nevinovati putand sa cada lesne victime ale abuzurilor angajatilor STB, de la hartuire, injurii, pana la lipsire de libertate(controlorii solicita soferilor sa nu deschida usile sau imobilizeaza victimele, de regula, tineri, studenti, elevi, fete, mai ales provinciali) si furt(sustragerea banilor din portofele sau smulgerea lor din mana ori retinerea ilegala a actelor de identitate).

Cei care circula cu mijloacele de transport in comun STB trebuie sa stie ca, in actiunile lor, controlorii sunt obligati sa se legitimeze, sa prezinte ordinal de serviciu care certifica faptul ca sunt in misiune de serviciu pe acel traseu, in acea zi. Ar trebui sa stie ca angajatii STB nu au drept de legitimare, lucru care, potrivit legii, nu il poate face decat Politia Nationala, Politia Locala, Politia de |Frontiera sau agenti ai serviciilor secret. Nu au drept de imobilizare a calatorilor. Nu au drept de retinere a documentelor de identitate, nici macar de a le atinge. In plus, in situatia in care controlorii solicita venirea unui echipaj de Politie sau al Jandarmeriei, acestia din urma nu au dreptul de a comunica angajatilor STB datele de identitate ale calatorilor. Singurul mod in care STB poate obtine aceste date, in vederea sanctionarii contraventionale, este prin adresa oficiala din partea institutiei catre unitatea din care fac parte oamenii legii. Orice proces-verbal facut de controlorii STB poate fi contestat la sediul central STB din strada Berzei colt cu Stirbei Voda si in instanta. Orice abuz se reclama la Politie in termen de 60 de zile de la comiterea faptei.

Show More

Cristian Botez

Cristian Botez – jurnalist din 1991, presa scrisa, radio, televiziune. Reporter special cotidiane si periodice; reporter de televiziune, realizator si prezentator de emisiuni radio si tv(criminalistica)-B1TV, National TV, Antena 1 TV. Specializat in corespondente de razboi in Orient, Africa Centrala si de Nord, fosta Yugoslavie; mari dezastre naturale-America Centrala, Japonia; investigatii, reportaje speciale, interviuri din toate domeniile. A semnat in Romania libera, Evenimentul zilei, Ziua, Cotidianul, Adevarul, Click!, Timpul, Convergence(Strasbourg). Contact: cristianbotez1965@gmail.com; telefon mobil 0725 650 335

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

We've detected that you're using Ad Blocking software. In order to keep our website free, this site is sponsored in party by advertisements. Please consider disabling Ad Blocker on this website if you enjoyed the content. Thank You