Reportaj

Către instaurarea unei democraturi în America ? un editorial de Daniel Uncu, jurnalist, comentator politic

Legislativul american a votat, pentru a doua oară în patru ani (!), demararea procedurii de suspendare a președintelui Trump, așadar.

Este fără precedent, dacă nu mă înșel, în istoria SUA! De data aceasta, votul a beneficiat și de aportul a 10 parlamentari republicani…! Republicanii vor fi puși, în momentul votului final, într-o situație halucinanta, din câte pot să deslușesc.

Dacă vor vota în favoarea suspendării președintelui, alături de democrați, atunci se vor decupla de o extrem de consistentă parte a electoratului propriu, ceea ce va minora semnificativ și posibil ireparabil prevalenta GOP în ecuația bipartinica a politicului american. Dacă vor vota împotriva suspendării presedintelui, atunci își vor păstra electoratul intact, dar este previzibil că vor intra, pe de o parte, sub un tir furibund al mass, media și al influencerilor, care ii vor crucifica pe altarul acuzelor de fascism, rasism, iliberalism – ceea ce i-ar pune într-o situație extrem de incomodă în contextul sufocant corect politic din Statele Unite, iar pe de altă parte, nu vor obține nici un câștig politic prin această eventuală dovadă de loialitate, unitate și consecvență doctrinara, din cauza majorității deținute de democrați în ambele Camere. Trump, tot ar fi suspendat, altfel spus, iar GOP nu ar obține, practic, nici un câștig politic. Poate, ar putea să contabilizeze doar un câștig moral-politic.

Situația democrației americane este cel puțin delicată, dacă nu cumva gravă, în cazul în care analiza mea nu este prea departe de adevăr. În acest context, mă întreb extrem de îngrijorat, dacă nu cumva Partidul Democrat își pregătește astfel impunerea ca partid dominant într-o kafkiana democratura americană de partid și de stat , amorsata de acest posibil început al sfârșitului Partidului Republican!? Nu știu. As prefera să mă înșel amarnic, însă, iar această incursiune analitică să se dovedească a fi fost doar un exercițiu al imaginației mele anxioase.

Notă: Daniel Uncu,53 de ani, fost jurnalist la ”România liberă”(este fiul regretatului mare ziarist Anton Uncu), este contributor la Marginalia, Inliniedreapta, Romanian Tribune Newspaper din Chicago. A publicat peste 5000 de analize, interviuri, eseuri, anchete, stiri si reportaje incepand cu 1990, invitat frecvent la mai multe posturi de televiziune ca analist politic.

Show More

Cristian Botez

Cristian Botez – jurnalist din 1991, presa scrisa, radio, televiziune. Reporter special cotidiane si periodice; reporter de televiziune, realizator si prezentator de emisiuni radio si tv(criminalistica)-B1TV, National TV, Antena 1 TV. Specializat in corespondente de razboi in Orient, Africa Centrala si de Nord, fosta Yugoslavie; mari dezastre naturale-America Centrala, Japonia; investigatii, reportaje speciale, interviuri din toate domeniile. A semnat in Romania libera, Evenimentul zilei, Ziua, Cotidianul, Adevarul, Click!, Timpul, Convergence(Strasbourg). Contact: cristianbotez1965@gmail.com; telefon mobil 0725 650 335

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

We've detected that you're using Ad Blocking software. In order to keep our website free, this site is sponsored in party by advertisements. Please consider disabling Ad Blocker on this website if you enjoyed the content. Thank You