Reportaj
Articolul 25 din Legea 46/2003, privitoare la Drepturile pacientului, deschide poarta dictaturii sanitare

un articol de Cristian Botez
Legea Nr. 46 din 21 ianuarie 2003 face referire la drepturile pacientului, articolele 18-21 fiind in folosul si interesul exclusiv al pacientului. Legea include, insa, un articol care poate fi intrepretat si aplicat in mod abuziv, putand conducand, prin rele si obscure malversatiuni, la limitarea drepturilor anterioare, pana la suprimarea totala a acestora. este vorba de Articolul 25, mai ales prin pargarful sau nr. 2.
Articolele de la 18 la 21 sunt cat se poate de clare in ceea ce priveste garantarea intimitatii, confidentailitatii si demnitatii pacientului care apeleaza la serviciile medicale institutionalizate, care ajunge in situatia de a cere ajutor medico-sanitar institutionalizat. Pacientului roman is e garanteaza, prin aceste articole de lege, ca i se cere acordul de a fi consultat, de a i se perleva fluide, substabte biologice, de a fi tratat si de beneficia de interventii medicale specifice.
I se garanteaza, de asemenea, ca datele personale, atat cele legate de identitatea sa, cat si cele rezultate in procesul medical caruia este supus, cu acordul acestuia, nu vor fi difuzate, comunicaate, raspandite in alt mediu decat cel legat strict de procesul medical carde il priveste ca pacient.

Pe de alta parte, aceasi Lege 46/2003 contine un articol, nr. 25, care anuleaza cele patru articole anterioare, deschizand fara echivoc posibilitatea comiterii de abuzuri grave, greu controlabile, care anuleaza aproape total dreptul la libertate individuala si la demnitate.
Ce spune articolele 18-21 din Legea 46/2003(http://www.cnas.ro/page/legea-drepturilor-pacientului.html)?
(…)Articolul 18:
“Consimtamantul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, in vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord”.

Articolul 19:
“Consimtamantul pacientului este obligatoriu in cazul participarii sale in invatamantul medical clinic si la cercetarea stiintifica. Nu pot fi folosite pentru cercetare stiintifica persoanele care nu sunt capabile sa isi exprime vointa, cu exceptia obtinerii consimtamantului de la reprezentantul legal si daca cercetarea este facuta si in interesul pacientului.”
Articolul 20:
“Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat intr-o unitate medicala fara consimtamantul sau, cu exceptia cazurilor in care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului si evitarii suspectarii unei culpe medicale.”
Articolul 21″
“Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.”
Toatea aceste articole, prin litera si spiritul lor, par a fi o pavaza in fata comiterii oricarui abuz asupra pacientului, a cetateanului, in fapt, ca entitate sociala individuala.

Insa Legea, sub pretextul unui asa pretins interes general, complicat de definit si conturat si mult prea interpretativ pentru a fi controlat suta la suta, include articolul 25, care practic, anuleaza, care poate anula in totalitate aricolele 18-21 ale aceleiasi Legi 46.
Articolul 25:
(1) Orice amestec in viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor in care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori ingrijirile acordate si numai cu consimtamantul pacientului.
(2) Sunt considerate exceptii cazurile in care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica.



Practic acest articol anuleaza orice drept al pacientului privitor la libertatea sa, la demnitate, ba chiar si dreptul de a decide asupra propriului corp, asupra propriei persoane! Autoritatile devin, in virtutea unui presupus “pericol la sanatatea publica” proprietar si decident asupra omului! Odata invocat acest Articol 25, este deschis drumul comiterii unor aabuzuri inimaginabile pentru o societate democratica, aducand aminte, mai degraba, de regimurile dictatoriale din cele mai crunte.
Autorul recomanda si consultarea Normelor de aplicare a acestei Legi. http://www.cnas.ro/media/pageFiles/Anexa%201%20la%20Norme%20de%20aplicare%20a%20Legii%20drepturilor%20pacientului.pdf