Ancheta

Hotii de pe Calea Victoriei stau cu orele in Oficiul Postal 22 de unde isi aleg victimele

Hotii de pe Calea Victoriei stau cu orele in Oficiul Postal 22 de unde isi aleg victimele

echipa redactionala reporterspecial.ro

Ziaristului Cristian Botez, detinatorul site-ului de stiri reporterspecial.ro, i-a fost furat ieri, 6 ianuarie, aparatul foto profesional NIKON 3300, chiar in incinta Oficiului Postal 22, de pe calea Victoriei 91-93, situat vizavi de intarea pe strada Tache Ionescu, cea care da spre Piata Amzei. “La ora 13.43 traverasam calea Victoriei, doua minute mai tarziu intrand in Oficiul Postal 22”, relateaza Cristian Botez, dupa ce, la cateva minute de la furt a vazut intreaga scena pe inregistrarile unei camere de supraveghere video apartinand barului “Fabrica de bere buna”, de la langa OP 22. Cand am intrat la posta, o inacpere de maxim 12 metri patrati, cu tejgheaua la care se aflau doua functionare, pe partea dreapta, in nauntru erau doar patru persoane, patru barbati”, continua evocarea ziaristul. “Doi erau la coada, la una din oficiante, cealalta fiind ocupata cu alte chestiuni. Ceilalti doi, evident impreuna, stateau in picioare vizavi de tejghea, langa un perete gol, aflat la maxim un metru si jumatate de ghiseu. Cunoscand locul, mi-am lasat rucascul cu laptop-ul si alte obiecte jos, langa peretele gol, iar pe un raft deschis, amenjat in perete, mi-am pus manusile, ochelarii de soare si NIKON-ul de 1.500 de Euro. Nu mi-am facut griji pentru ca in general cunosc cam toti sutii care actioneaza in Centru, in plus tineam scena sub observatie. Dupa doua-trei minute, primul barbat de la coada termina ce avea de facut si iese din oficiu. Cel din spatele lui se plaseaza in fata functionarei de la ghiseu, iar eu fac pasul spre coada. Instantaneu, unul din indivizii de la perete, imbracat cu o canadiana bleumarin incheiata pana sus, cu gluga pe cap, desi inauntru era foarte cald, si cu un fular rasucit in jurul gatului, pana sub nas, se repede la giseu”.

 

Mosmoanda la ghiseu, hotul opereaza

Il las si fac un pas in spate, la un metru distanta. Individul a zabovit cel mult doua minute la ghiseu, abia mai tarziu avand sa realizez ca intre el si functionara nu avusese loc niciun dialog. Omul a plecat pe tacute, a trecut pe langa mine, eu am inaintat si m-am adresat functionarei spunandu-i pentru ce am venbit. Atunci a fost momentul in care mi-am pierdut din ochi obiectele aflate deja in spatele meu, in acel raft. Pentru prima oara in 30 de ani cand mi se intampla asta. Mi-am rezolvat problema pentru care venisem in cel mult trei minute dupa care m-am indreptat spre raft. Aparatul foto disparuse. Mi-am pastrat cumpatul si am intrebat functionara daca exista camere de supraveghere. In loc sa-mi raspunda rapid, m-a intrebat ce s-a intamplat. I-am spus si a continuat cu alte intrebari evitand raspunsul. Ulterior aveam sa interpretez aceasta atitudine ca o tragere de timp, astfel incat hotii sa aiba timp sa castige teren. Am sunat imdediat la 112. Nu trecuse un minut de cand constatasem disparitia aparatului si maxim cinci de cand actionasera hotii”.

 

Atitudinea suspecta a sefei

Pana sa vina primul echipaj de Sectia 1 Politie, cu doi politisti de la Ordine Publica care au intocmit Procesul-verbal constatator, Cristian Botez a urcat scarile oficiului unde se afla biroul Dirigintelui OP 22. O doamna, care nu s-a prezentat, a avut, si aceasta, o reactie surpinzatoare spuand ca”noi nu avem ncio vina, nu avem nimic de a face cu asta”. Desi nimeni nu o acuzase de ceva. Functionara sefa a spus ca oficiul postal nu are camere de supraveghere, desi prin lege astfel de unitati sunt obligate sa detina sisteme de supraveghere, intrucat stocheaza si manipuleaza valori si sume mari de bani. Ulterior politisti de la Sectia 1 au spus ca OP 22 a fost amendat in repetate randuri pentru acest lucru.

Hotii au stat in OP 22 cel putin o ora iainte de furt

Pana sa vina si el de-al doilea echipaj, cel cu echipa criminalistica, ziaristul Cristian Botez s-a dus la barul invecinat, care avea camere video indreptate spre trotuar si prinzand in bataia lor  si usa de la intrarea in oficiul postal. Botez a reusit sa obtina asigurarea din partea administratorului ca acesta va pune la dispozitia politiei inregistrarile din ultimele ore. O jumatate de ora mai tarziu, Cristian Botez si o doamna politist din echipa de criminalisti au vizionat o ora din inregistrari, care surprinsera momenul intrarii ziaristului un oficiu, dar si plecarea presupusilor hoti, in imagini, filmati din lateral foarte putin apoi din spate pentru cateva secunde, aparand alti trei indivizi, din care si o femeie, grupati strans in jurul celor doi care fusesera inauntru. In mod surpinzator, in acea ora vizionata, nu exista momentul in care cei doi barbati intrasera in incinta OP22! Fapt ce conduce automat la ideea ca acestia stationasera in acea incapere, de 12 metri patrati, cel putin o ora inaintea comiterii furtului!

”Cand am constatat asta”, spune Cristian Botez, “ am dat buzna inauntru si am intrebat-o pe functionara de la ghiesu cum de nu ii observasera pe cei doi care stationasera mai bine de o ora in incapere, in picioare, la mai putin de un metru si jumatate de ea. Raspunsul femeii a fost ca cei doi nu venisera la ea, la tejghea!”

Politistii de la Sectia 1 au incercat sa obtina si alte imagini de la alte magazine apropiate OP 22, dar fara success. Trei ore din inregistrarile camerei de supreveghere de la barul “Fabrica de bere buna” au fost preluate de criminalisti, acestea urmand sa fie verificate pentru a se stabili cu exactitate care a fost momentul in care cei doi suspecti au intrat in oficiul postal. Iar ulterior, sa determine de ce au stationat acolo atata vreme fara a trezi suspiciunile personaului postei. Cristian Botez si-a declarat intentia de a face si el, pe cont propriu, investigatii in lumea subterana a Centrului Capitalei si de a afla daca intre personalul OP 22 si hoti exista vreo legatura.

Metoda de furt clasica

Hotii de buzunare, suti, in argou, care opereaza pe Calea Victoriei din Bucuresti isi aleg victimele din magazinele de lux sau din banci si oficiile postale, unde oamenii scot bani pentru a plati produse sau ridica diferite sume, de la posta sau banca. Victimele alese sunt urmarite, apoi, pe strada unde portofelele ori sumele de bani le sunt subtilizate de catre “tragatori”, membrii bandei de suti special desemnati sa execute aceasta manevra. “Tragatorii” sunt cei cu o dexteritate indelung exersata pe buzunarele sau gentile victimelor. Dar inainte ca acestia sa opereze asupra buzunarului sau gentii vizate, intra in actiune un alt hot care “desclifteaza”, care desface geanta, tragand fermoarul acesteia sau deschizand catarama sau alt mecanism de inchidere. Alti membri ai bandei sunt “girofaruri”, cei care se asigura ca nu ii vede nimeni si ca in preajma nu se afla niciun politist sau altcineva cu intentii clare de a interveni. In cazul in care sunt descoperiti, cel care detine “mortul”, portofelul sau suma de bani, da drumul jos acestuia sau il plaseaza  altui sut, care dispare rapid.

 

Show More

Cristian Botez

Cristian Botez – jurnalist din 1991, presa scrisa, radio, televiziune. Reporter special cotidiane si periodice; reporter de televiziune, realizator si prezentator de emisiuni radio si tv(criminalistica)-B1TV, National TV, Antena 1 TV. Specializat in corespondente de razboi in Orient, Africa Centrala si de Nord, fosta Yugoslavie; mari dezastre naturale-America Centrala, Japonia; investigatii, reportaje speciale, interviuri din toate domeniile. A semnat in Romania libera, Evenimentul zilei, Ziua, Cotidianul, Adevarul, Click!, Timpul, Convergence(Strasbourg). Contact: cristianbotez1965@gmail.com; telefon mobil 0725 650 335

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

We've detected that you're using Ad Blocking software. In order to keep our website free, this site is sponsored in party by advertisements. Please consider disabling Ad Blocker on this website if you enjoyed the content. Thank You